Wednesday, December 14, 2016
Cornflakes, Potato and OvernAit Kugel
Hirshel, listen to this:
My friend was in Woodridge for Shabbos. That's near Woodbourne, in the Catskills in Upstate New York. Where the Borscht Belt once was. He walked over from his אכסניא to the holy Woodridger Ruv Reb Yitzchok Lebovitch. There is much to say about this very unique character who lives up there all year round, basically by himself. Reb Yitzchok eats a cornflakes kugel and distributes it to those at his tish. (I'm not sure who else is at his tish? during the winter, that is - HT) That corn flakes kugel is a minhag of the old Kivyashder Ruv of Williamsburg, Reb Yitzchok considers him his rebbe muvhak. He told my friend the following: My Rebbe (who was a Shapiro, einikel ben acher ben of the Rebbe Reb Hersh Mielech) heard from an alter chusid that still remembered the bnei yisoscher, that when potatoes were introduced to Eastern Europe, it was introduced as a American food, The holy בני יששכר asked that they start making a kugel out of it, in order to do birurim on that part of the world (in chabad terms חצי כדור התחתון) that needs alot of birurim. In the world of kugel - which was holy by chasidim - by the Alter Rebbe and others it's the noodle kugel. (potato kugel could not be הלכה למשה מסיני or instead of tekias shofar when RH falls on Shabbos as the Alter Rebbe said...)
So getting back to the corn flakes kugel; the Kiviashder Ruv had a sister that came to the US in the early years. Like before WW2. She was Bertsher rebbetzin, כמדומני (I think her husband was a Rokeach, זייער גרויסע מיוחסים) - you can maybe look up the whole yichus tree in Wikipedia. Her brother the Kivyashder was by her when he arrived to the US, and he saw a new concept: corn flakes kugel. He liked it, since corn flakes is a real American food, and this kugel will do the birur, just like the potato kugel did the birur for the Bnei Yisoschor. So who knows who gets credit for the yiddishkiet in the USA? Everybody has their person whom they credit... Satmar, Lubavitch, Lakewood, Torah VoDaas. Nobody gives the cornflakes kugel any credit. I know a big Rebbe that loves Overnight (overnait in the holy Rebbe's Rumanian tongue) potato kugel.
"or instead of tekias shofar when RH falls on Shabbos as the Alter Rebbe said...)"
ReplyDeleteהיינו טעמא דשופר היינו טעמא דמגילה, היינו טעמא דקיגעל! מי יבוא בסודם זי"ע
You can call the Voodridger Rebbitzen for the recipe.She would love the attention..
DeleteI knew the KR we stayed in the same bungalow colony ones, and went to his shul on Penn st. next house of my grandfather, once I was there with the SR which admired him before WWII and stayed close to him here. He was one of the great wonders in our generation, in all aspects of Torah and Holiness no more or less. If he declared corn flakes as the new "kartofel kugel" than let it be.
ReplyDeleteYL is a reliable source on the KR as any body can be, and a chusid if no "The Cusid" of the KR most of his vest knowledge and clarity comes from the holy of the holy KR.
ps: i used to see him in the mikvah wrapping around a towel on his stomach before putting on his suit, so that he shouldn't be seen like the skeleton he was!
I love this story. Thank you.
ReplyDeleteAnyone have a recipe?
May I suggest a pizza Kugel or a Sushi Kugel.
I Don't have a recipe for either.
try a 'mushroom' kygele, it may help to identify youeself with a Name.
DeleteMah le'chabadsker le'kivyashder
ReplyDeleteso he left I guess.
Delete
ReplyDeleteפרק בתרא דתענית אמר רבי חלבו עתיד הקב"ה לעשות מחול לצדיקים בגן עדן, והוא יושב ביניהן, וכל אחד ואחד מראה עליו באצבעו, שנאמר ואמר ביום ההוא הנה אלקינו זה קוינו לו ויושיענו וגו
המהר"ל, מה שאמר שיהיה להם מחול, אשר כל מחול הוא סבוב, שלא יאמר כי יש לכל צדיק מעלה מיוחדת ואין אחד כולל כל הדביקות, ולפיכך אמר שיהיה להם מחול שהולך בסבוב, ואילו לא היה זה מחול, היה כל צדיק מיוחד בדביקות מיוחדת... -באר הגולה באר ד
בספר בני יששכר (מאמרי חודש אב מאמר א' אות א') לבאר את דברי חז"ל בתענית (לא.): "עתיד הקדוש ברוך הוא לעשות מחול לצדיקים", ומחול פירושו "הולך סביב סביב בהיקף ואין שם מעלה ומטה ראש וסוף", הרומז לגאולה העתידה
רש"י מנחות צד ד"ה דעגיל, "חוני המעגל" שנקרא על שם העיגול שחקק – "המעגל" שנקרא המעגל לפי שעג עוגה כשהתפלל על הגשמים
וז"ש, עתיד הקב"ה לעשות מחול לצדיקים כעיגול נופל להלשון "קיגעל" ואכמ"ל בזה עכשיו
The Kugel is delicious. I would love to have a recipe. Could someone call the Rebbetzin and ask her for it and post it here?
ReplyDeleteWebsite: www.thekugelfactory.com
DeleteE-mail: orders@thekugelfactory.com
No cornflakes kugel there, only broccoli
DeleteHe "walked over" from Woodridge to Woodbourne for the tisch Friday night. Quite an impressive accomplishment. :)
ReplyDeleteThere are 3.55 miles from Woodridge NY to Woodbourne NY, via Old Falls Rd and Riverside Dr. and 4.80 miles by car. Woodridge and Woodbourne are 9 mins far apart (by car).
Delete(718) 998-9000. Catskills Hatzalah
He was in woodridge, which is not far from the famous Woodbourne, for Shabbos.
DeleteReading comprehension.
What's techum shabbos, remind me again of this obscure halacha?
DeleteI assume one of this hiemishe centered cookbooks have the recipe
ReplyDeleteThey don't. The Woodridger has no mosdot
Deleteanon
ReplyDelete"May I suggest a pizza Kugel"
I see you did not get this vort
America needed desperate a birur,
Italy (the origin of Pizza)did not a birur of the last generation
all the Etrogim that Jews used in Europe were from Italy from the era of the balie hatosfos
לפי הקבלה חלום על שום מסמל מזל טוב. כאשר אדם חלום על שום או על ריח חזק של שום, פירוש החלום הוא שאותו אדם יזכה למזל בתקופה הקרובה
Deleteישנם מפרשי חלומות אשר ממליצים לאנשים להשתתף בהגרלות לאחר שהם חלמו על אכילת שום, שכן לפי הקבלה אכילת שום בחלום הוא סגולה למזל
"the Etrogim that Jews used in Europe were from Italy"
DeleteAnd most etrogim being used today in the USA by true blue cheridim are still from Italy.
The esrogim were not from Italy, they were transported through the Genoa port on their way to Eastern Europe
Deleteח"ה: רש"י מנחות צד ד"ה דעגיל, "חוני המעגל" שנקרא על שם העיגול שחקק – "המעגל" שנקרא המעגל לפי "שעג עוגה" כשהתפלל על הגשמים
ReplyDeleteונתתי "גשמיכם" בעתם. אומר על זה רש”י: בשעה שאין דרך בני אדם לצאת כגון בלילי שבתות. ויקרא כו
גשמי ברכה כנראה מתרחבת בשעה שאוכלין "עוגה קיגעל" בלילי שבתות. עיין באגרת הקודש מובא בסוף ספה"ק נועם אלימלך וזלש"ק בא"ד: ונתתי גשמיכם בעתם הבטיח השי"ת שיתן לו גשמיות חדש לעת הצורך לקיים עונה דאורייתא, וע"ז כתב רש"י בלילי שבתות היינו בלילי שבתות שהוא עונת ת"ח.. ע"כ. (ולקבלת חתיכה קוגעל כדבעי) עיי"ש באריכות
ג"ב: כתב רש"י בלילי שבתות
Deleteבלילי "רביעית" ובליל שבתות - רש”י ישן
It just happens to be that pizza is not from Italy. Check it out it's real American fress.
ReplyDeleteis it more fress than Gulash?
Deleteשולחן ערוך אורח חיים רפ
ReplyDeleteמשנה ברורה - ויהיה זהיר לקיים עונתו. מצוה "לאכול שום בע"ש או בליל שבת", והוא הדין "שאר דברים" המרבים זרע, עיין סימן תר"ח. כתב בס"ח סימן ש"ץ דשומים מבטלים תאוה, רק שומים צלויים (בפשטיד"א) מרבים זרע. עוד כתב: כל דברים מלוחים ממעטים, וכן קטניות. ועדשים מבושלים כשאין מלוחים, מרבים [א"ר] ע"כ
עדשים מבושלים כשאין מלוחים
Deleteאבער גיפעפערט יא. צ"ל
ReplyDeleteaccording to Wikepedia
Pizza is a yeasted flatbread generally topped with tomato sauce and cheese and baked in an oven. It is commonly topped with a selection of meats, vegetables and condiments. The term was first recorded in the 10th century, in a Latin manuscript from Gaeta in Central Italy.[1] The modern pizza was invented in Naples, Italy, and the dish and its variants have since become popular and common in many areas of the world.[2]
its real italian
Whatever gets your boat float, uno dos tres cuatro
DeleteIt would be nice to get facts straight before writing articles
ReplyDelete1 - actually the BNY didn't want to eat potatoes at all because it was a new thing, and there is a story about it with Reb Hersh from Ziditchov
2- the story with corn flakes kugel is, that when they arrived in the US the joint assigned them to a hotel and they had nothing before Shabbos to make a kugel only corn flakes so he told the rebetzin to make a kugel of it (kugel is a minhag mentioned in the Rema), and from then on it remained,
3 - it is actually very good, if you know how to make it.
DeleteA, was the corn flakes OUdairy?
If חסידות started in Americhke we would have י"ב פיצוצת
ReplyDelete(12 pizzas)
As per R' Hilly Hill
! בירור על קוקאריץ קיגעל
ReplyDelete"In the year 2015 the United States was the largest producer of corn worldwide, with a "corn" production volume amounting to about 361 million metric tons. China and Brazil followed, with a corn production by country amounting to 215 and 85 million metric tons respectively."
כל העולם כולו ניזון בשביל חנינא בני, וחנינא בני דיו בקב חרובין (קיויאשדער קוקאריץ קיגעל) מערב שבת לערב שבת. הגה"ק מקיוויאשד היה ענותן ושפל בירך, היה ניזון מרוחניתו, כל עצמותיו היה נראין מחוסר בשר הקודש עליו, כמעט לא אכל כלום זי"ע
Rumanian corn meal Kugel:
http://kehilalinks.jewishgen.org/poienile/Cornmeal.html
ReplyDeleteליטוואק פון בודאפעסט האט געשריבן!: "ווארשיינדליך האט 'מושב' קיינמאל נישט זוכה געווען טועם צו זיין א פעטע אויליגע פעפערדיגע שטיק'ל "פשעווארסקער קוגעל", וואס מ'עסט מיט די הענט, אן א טעלער צו א גאפעל, און מ'שפרינגט עס פון האנט צו האנט ווייל ס'איז צו הייס. ווען יא, וואלט ער אזוי נישט גערעדט אויף פשעווארסק. זינט ר' משה'לע פשעווארסקער איז דער סוד פון קוגעל אין פשעווארסק ואין לזרים אתו". אזא גראביאנג? איינער
ReplyDeleteרש"י מזכיר בלע"ז, פשטיד"א. פסחים עד ב
מהרי"ל: "טעמה דאוכלין מולייא (פשטידה) בליל שבת זכר למן שהיה מונח טל למעלה טל למטה הכה נמי הבשר מונח בין שני דפי עיסה
תרומת הדשן: הכי כן רגילות הוא לשום כמה מיני בשר בפשטיד"א
ר' יוסף קארו, מגדיר יפה מתי מוקרמים פני הפשטידה: "קרימת פנים היינו שפורסה ואין חוטין נמשכין הימנה". עיין
בעל התניא אמר (בדרך הלצה): " מה שפועלים בראש-השנה על ידי תקיעת שופר, פועלים בשבת-קודש על ידי אכילת קוגל" שאלוהו: "אם-כן, לשם מה עלינו לתקוע בשופר בראש-השנה? נאכל קוגעל!" השיב הרבי: " אכן, כך אנו עושים בפועל -- כשראש השנה חל בשבת, אנו אוכלים קוגל ולא תוקעים בשופר"… יואל סירקיס, שו"ת ב"ח החדשות סימן כ"ג
ReplyDeleteבישיבה של מעלה בהרי שעראן ספריגס בשם "ישיבת אורח חיים" מיסודו של הרב הגדול ר' נפתלי אינדיג ז"ל, וביזמתו של הדבריז"ל, מתקנות הישיבה היה שצריכים לקלל את הציונים אחר כל לגימה "חמין" שאכל בסעודת שבת, ומי שלא קיבל עליו הקבלה זו הישיבה לא קיבל אותו. מסתמא יסודו היה עה"פ מהייטב לב ז"ל, שפי' "תערוך לפני שלחן נגד צוררי" שצריכים לדבר נגד הצוררים "הציונים" בשעת עריכת השלחן, ואח"כ היה מזמרין וכל המינים.. וכו'. ואוכלין "קוגעל חם" כמנהג 🎼מונקאטש כידוע
ReplyDeleteרבנו זרחיה הלוי ז״ל מחבר ספר המאור במסכת שבת דף ט״ז, ב. ״תקנת רבותינו היא לענג את השבת בחמין, וכל מי שאינו אוכל חמין, צריך בדיקה אחריו אם הוא מין, ואם מת יתעסקו בו עממין, ולהזמין ולבשל להטמין, ולענג את השבת ולהשמין, הוא המאמין, וזוכה לקץ הימין. והרבנו האיי גאון ז״ל בשו״ת הגאונים שערי תשובה סימן ל״ד כותב, אלא שיש לבדוק אם הסיבה משום חולי או סיבות אחרות, כגון שאינו תאב לאותו מאכל, יש לנו לזרזו ולהודיעו מאותה דרך, ויכריח עצמו לענג את השבת. ע"כ
ReplyDeleteמיוחסת לרבי מקומרנה האימרה "מי שלא אוכל קוגל בשבת, יש לחשוש ליהדותו". -ציטוט מקור שמיל הולנד, הרצאה של יד בן צבי על המטבח החסידי, 10 במאי 2012
אימרה חסידית נוספת מתארת את הקוגל כ"בוכה כ'לאה, יפה כ'רחל, טוב כ'יעקבואדום כ'עשיו
מנהג חסידי נוסף הוא לאכול קוגלים כמספר ספרי התורה המוצאים באותה שבת, היינו בשבת ראש חודש נאכלים שני קוגלים
קיים מנהג לאכול בשבת זכור ארבעה סוגים של קוגל, בהתאם לראשי התיבות: "עמלק":עפעל (ביידיש: תפוחי עץ), מעהל (ביידיש: קמח), לוקשן (ביידיש: איטריות) וקרטופל (ביידיש: תפוחי אדמה). ובכך לקיים את מצוות זכירת מעשי עמלק, או מחיית זכר עמלק על ידי אכילת הקוגלים
HT in chabad terms חצי כדור התחתון
ReplyDeleteאוודאי, נתהוה הקב"ה להיות לו דירה בתחתונים, ולמטה מעשרה טפחים ממש זאגט דאך דער רבי.. וכו' וכו
קונטרס שנו מדותי
ReplyDeleteפון די וואודריזדשער רב ר' יצחק לעבאוויטש שליט"א קונטרס "שנו מדותי", א געוואלדיגער קונטרס מלוקט פון זיינע שיעורים במשך פון די יארן וואס ער האט געזאגט, ער גייט דורט דארך מערערע ענינים וואס איז זייער שיין אין וויכטיג. הרבצת התורה,
מלחמתה של תורה,
זוהמת אמעריקא,
שער הנקיות,
טומאת הציונית,
עס איז כדאי צו קויפן אין אדורכקוקן
ReplyDeleteהירשל צוג פארציילט: דער אלטער רבי איז געווען די בעל קורא ביי זיך אין שול און דער מיטעלער רבי פלעגט פון אים הערן דאס ליינען. איין מאל פרשת כי תבוא איז דער אלטער רבי נישט געווען אינדערהיים און אן אנדערער האט געליינט. ווען ער איז געקומען צו ליינען די תוכחה האט דער מיטעלער רבי געהערט און האט געחלש'ט. ווען מען האט אים אפגעמינטערט האט מען אים געפרעגט "מה יום מיומיים" , ס'איז דאך נישט דער ערשטער מאל וואס דו הערסט די פרשה? האט דער רבי געענטפערט "אז ווען די טאטע ליינט איז אלעס ברכות!" וד"ל
דער נועם מגדים פרעגט עס שטייט זכור את יום השבת "לקדשו" דהיינו אז מען טרינקט קידוש וויין ווערט מען הייליג, נו עס שטייט דאך כל המתנזר מן היין נקרא קדוש ווער עס טרינקט נישט קיין וויין איז הייליג! זאגט ער אז דער פסוק וויל מרמז זיין אז וויין מאכט נישט הייליג אין מאכט נישט אויס הייליג, נאר עס ווענדט זיך אונם זאגער, צו זאגט ער טרינק צו זאגט ער טרינק נישט וד"ל
נישט די קארטאפל צי לאקשן צי עפעל צי קאקאריץ מאכט א פעולה ס'איז דער זאגער וואס טוט די פעולה יש שותיהו ורע לו ויש שותיהו וטוב לו, די קוגלען למיניהו טוט קיין פעולה. דער זמן אכילת קוגעל, אין דער קוגעל טיילער, מיטן קוגעל!, די שלשה שותפים צונזאם דאס איז דער ריכטיגער שטוקעל קוגעל הראוי להתכבד בה
מי שאינו יודע לספר משהו אודות הקידוש תורה של הרב מוואודרידזש רק מהקארנפלעקס קוגל, משל למה הדבר דומה לאחד שהולך להתועדות של משפיע חשוב שלוקח הרבה משקה ומדבר דברים חוצבים וכל מה שנשאר לו הוא רק הידיעה אודות משקהממש א האן אין בני אדם, כל הרעיונות הנפלאים של הרב הוא לא שומע רק הקוגעל נשאר לו בזכרון .... הרי אוצר בלום הוא הרב, מלא חכמה ומדע ואף כי לאו כל אחד יורד לסוף דעתו איז אבער כל דבריו מלאים בקיאות וחריפות ובכל תורה שלו יש חומר הרבה
ReplyDeleteאף אני הקטן מצטרף לקול שועתך
Deleteההוא אמר: ואף כי לאו כל אחד יורד לסוף דעתו
Deleteדיו להרב שאתה והנ"ט קדירות מרותחת (בהתמונה) מכירין אותו
לדעתי וויי וועלט והשה כפוף טיהרו בשיחן על הרה"צ מוואדריש
ReplyDeleteכי ברך אברכך והרבה ארבה (ארבעס'ל) את זרעך
ReplyDeleteOne Cup:
Protein in Potato 2 g.
Protein in Corn 5 g.
Protein in chickpeas 39 g.